MotorInfo

Příznivci Fiatu slavili

7.9.2009 16:06
Příznivci Fiatu slavili

Stodesáté výročí založení automobilky FIAT si připomněli příznivci této značky v pražském Trojském zámku.

Na osm desítek aut představujících průřez výroby italské automobilky FIAT se sjelo na sraz, který uspořádal Fiat Car Classic klub ve spolupráci s Fiat klubem Praha v areálu zámku v pražské Troji. Návštěvníci tak měli možnost vidět nejen vozy, se kterými se setkávali v dobách ještě nedávno minulých na našich silnicích, ale i některé unikáty.

O výrobě automobilů začal uvažovat Giovanni Agnelli v devadesátých letech předminulého století. Vše vyústilo 11. července 1899 v založení společnosti Societa Anonima Fabbrica Italiana de Automobili Torino, zkráceně označovanou jako F. I. A. T. Ve stejném roce je vyrobeno také první auto, které ještě mělo kočárovou karoserii a cestující v něm seděli tváří v tvář. Vůz byl poháněn dvouválcem o objemu 679 cm3 a poskytoval výkon 3 až 3,4 kW. Maximální rychlost byla 35 km/h. V roce 1899 bylo vyrobeno celkem osm těchto vozů a v dalším roce již 24. V roce 1901 bylo vyrobeno celkem 73 automobilů různého provedení včetně nového typu „6/8 HP", odvozeného z prvního vozu. V dalším roce následoval typ „8 HP" s motorem uloženým vpředu, objem byl 1 082 cm3 a rychlost vzrostla na 50 km/h. Roku 1903 se objevil nový typ „12 HP", který měl poprvé na štítku s výrobním číslem firemní zkratku FIAT s charakteristickými písmeny.

Po druhé světové válce je pak důležitý především rok 1955, kdy vzniká slavná „600", po francouzském voze Renault 4 druhý lidový automobil, který motorizoval Evropu.